“Özgür Sınırlar” Los Angeles’a Ulaştı

Bünyesinde bir çok kategori barındıran ve her ay düzenlenen Los Angeles Sinema Festivali’ne en iyi özgün senaryo kategorisinde, eşcinsel temalı senaryosu ile katılan Kaan Baltacı’ya senaryosu hakkında merak ettiklerimizi sorduk

Kaan Baltacı’yı Tanıyalım: İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümü mezunu. Seramik sanatçısı ve tasarımcı. Kendi tabiri ile “Seramik sanatçısıyım aslında ama tasarımcıyım özümde…bazen kostüm bazen çini bazen film hatta şarkı sözü”. Topkapı Sarayı restorasyon ekibinde ve Muhteşem Yüzyıl dizisi kostüm tasarım ekibinde yer aldı. Birçok kişisel ve karma sergide de yer alan Kaan Baltacı, çalışmalarına Bodrum’daki Atelier Kabal isimli atölyesinden devam etmekte.

Senaryonuzda, ne anlatmak istediğinizden ve fikrin çıkış noktasından kısaca bahseder misiniz?
Senaryomun çıkış noktası azınlıklar teması üzerine oldu. “Bazı azınlıkları sınırların içine alsalar kim bilir neler olurdu?” sorusu üzerine yoğunlaştım. O dönem Gezi olayları başlamıştı, büyük cesaret aslında oradan geldi.

Senaryonuzu hayata geçirdiğinizde, aklınızda tasarladığınız gibi olacağını düşünüyor musunuz?
Yazım aşamasında her anını görebiliyor beyin. Hayaller aslında varlar, sadece dışarı çıkmayı bekliyorlar. Umarım film aşamasına geçeriz ve bu barış, aşk ve özgürlük temalı projeyi herkes izler.

Bireysel yapılan bir sanattan (heykeltıraşlık), kolektif bir yaratımsal sürece geçmek size nasıl bir tecrübe kazandırdı?
Tasarımcıların bazılarında bu vardır. Farklı dallara atlamak aslında. Kimisi “Başka alanlarda ne yapabilirim?” der. Kimisi doyumsuzdur. Kimisi maymun iştahlı. Ben de üretebildiğim birçok projeyi hayata geçirebilmek gibi bir savaş veriyorum kendimle. Bu da her seferinde farklı tecrübe oluyor. Heyecanlı, iştahlı ve zor.

Bu ilk senaryonuz mu? Hazırlık aşamalarında neler yaşadınız? Bu sürece dair ilginç ya da paylaşmak istediğiniz bir anınız var mı?
Evet ilk senaryom ama öykü halinde bekleyen işlerim vardı. “Özgür Sınırlar” içlerinde en öne çıkan işti. Onunla başlamak istedim. Genel hatlarıyla konuyu açmaya başladım. Karakterleri oluşturdum. Yeni bir deftere yazarak çalışmaya başladım. Biriktirdiğim cümleleri karakterlere eklemeye başladım. Bazı başlıklar üzerinden tekrar tekrar geçtim. Sonuçta senaryo ortaya çıktı. Hala eklemek istediğim şeyler var aslında.

Türkiye’deki festivallere yolladınız mı?
Türkiye’deki festivallere yollamadım. Yapımcılarla görüşmeye gittim daha çok. Geri dönüşler pek istediğim gibi olmadı. Politik bazı sebeplerden yanaşmak istemediler. Çoğunu anlayabiliyorum ama cesur olmak lazım.

Yeni projeler düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız içeriği nedir kısaca bahseder misiniz?
Yeni projelerim hep var. Şehir süslemeleri, planları üzerinde çalışıyorum. Seramik anıtlar çiziyorum. Sergi çalışmalarım devam ediyor. Bu yaz Bodrum’daki yeni atölyemde yeni işlerime devam edeceğim.