MUTFAK SANATLARINDA YENİ DÖNEM

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü İzmir Konağı’na taşındı. 2016-2017 eğitim yılında dersler yeni kurulan West Aegean (Batı Ege) Restoranında uygulamalı olarak gerçekleştirilmeye devam edecek. Konunun detayları hakkında Prof.Dr Betül Öztürk ile konuştuk

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, Üniversite’nin karşısında bulunan ve geçtiğimiz yıllarda restoran olarak hizmet veren İzmir Konağı’na taşındı. Restoran İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’ın desteği ile West Aegean(Batı Ege) adıyla bu dönem hizmet vermeye başladı. Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümü öğrencileri aldıkları ders kapsamında akademik ve idari personele öğle yemeği çıkarmaya başladı. İki katlı olan restoranın zemin katı kafe olarak hizmet vermeye başladı. 2016-2017 öğretim yılında faaliyetlere devam edecek olan uygulama restoranında Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü 5. yarı yılında başlayan “Profesyonel Beceri Laboratuvarı” dersi uygulamalı olarak yapılmaya devam edecek. Bu ders kapsamında öğrenciler menülerin nasıl hazırlandığını, servislerin nasıl yapıldığını, tabak tasarımının nasıl gerçekleştiğini öğrenecek ve kendi sunumlarını hazırlayacaklar. Önümüzdeki eğitim yılında restoranın zemin katı kafe olarak işletilmeye devam edecek ve İzmir Ekonomi üniversitesi öğrencileri yarı zamanlı olarak mutfakta ve serviste çalışabilecekler. Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr Betül Öztürk bölümün İzmir Konağı’na taşınması hakkında bizi bilgilendirdi. Öztürk, West Aegean hakkında şunları söyledi: “Mutfak sanatları ve yönetimi bölümü artık iki kısımlı ders vermeye devam edecek. Birinci ve ikinci sınıflar kampüs içinde yer alan mutfaklarımızda teorik eğitim alırken, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerimiz West Aegean restoranında öğrenimlerine devam edecek. Restoran iki bölümden oluşuyor. Zemin katında sabit bir menüsü olan kafe, üst katında ise profesyonel beceri laboratuvarı adını verdiğimiz akademik ve idari personelin yararlandığı uygulamalı restoran var. Buranın kapasitesi eski mutfaklarımızdan daha yüksek. Şuanda yüz kişi alabiliyoruz. Üç hafta önce yemeklerimizi vermeye başladık ancak şuan elimizde bulunan alt yapıya göre dersler verildiği için otuz kişilik bir servisle devam ediyoruz. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının başlangıcıyla burada daha fazla kişiye hizmet vermeyi planlıyoruz. Mütevelli heyeti başkanımız Ekrem Demirtaş’ın önayak olmasıyla başlayan bu proje, öğrencilerin uygulamayı pratik yapmalarına olanak sağlamış oluyor. Her yıl artan kontenjanımız dolayısıyla sahip olduğumuz mutfaklarımız yetersizdi ve yeni mutfaklara ihtiyacımız vardı. Bir anda yeni bir binaya sahip olduk. Buraya dekoruyla her şeyiyle ciddi yatırım yapıldı ve yeni bir düzenleme getirildi. Binanın arka tarafı yeniden yapıldı ve hem pastane hem de sıcak mutfağa sahip olduk. Böylece öğrencilerin bir restorana çalışmaya gittiklerinde sistemin nasıl olduğunu nasıl işlediğini öğrenebilecekleri uygulama alanı yaratılmış oldu. Bu kapsamda geçtiğimiz Nisan ayında 12 şef 12 menüyle ilk defa bir organizasyon gerçekleştirdik. İzmir aşçılar derneğiyle ortaklaşa yaptığımız bu etkinliğe 12  ayrı şef katıldı ve öğrencilerimizle çalışarak 12 ayrı menü yarattılar. Böylece orayı da ilk defa kullanmış olduk. Daha sonra 4. Sınıf derslerini orada vermeye başladık. Ayrıca alt kattaki kafede de sürdürülebilirliği sağlamak açısından bir kadromuz var. Fakat çok büyük bir ekip kurmadık, çünkü diğer bölümde okuyan öğrencilerinde yarı zamanlı çalışabilecekleri, maddi kazanç sağlayabilecekleri ortam oluşturmak istedik. Menü hazırlanırken öğrenciye göre hazırlandı. Ders aralarında öğrencilerin yararlanabileceği bir ortam olsun istedik. Ayrıca öğrenciler okulun wifi sisteminden burada da yararlanabilecekler. Alkol ruhsatı konusunda da çalışmalarımız var.

Neden “West Aegean” ismini seçtiniz?

Bu ismin enteresan bir hikayesi var. Fikir mütevelli heyet başkanımız Ekrem Demirtaş’tan çıktı. Yurt dışında gerçek anlamda bir Türk restoranı yok. Ege mutfağı zaten ayrı bir mutfak. Kendisinin en büyük hayallerinden biri yurt dışında ege mutfağı restoranı görmek. O yüzden adı West Aegean oldu. Biz bu isimle ege mutfağını yurt dışında da temsil etmek istiyoruz. Bu aslında ayrı yürüyen bir proje. Bu proje kapsamında da mutfak sanatları bölümü olarak hem yazlık hem kışlık bir menü oluşturacağız. İletişim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi kurumsal kimlik üzerinde çalışmalar yapıyorlar. İç mimarlık bölümü iç dizayn üzerine çalışıyor. Moda tasarım bölümü servis ve mutfak elemanlarının kıyafetleri üzerinde çalışıyor. Biz bunu her şeyiyle sunacağımız bir paket gibi düşünebiliriz. Başkanımız bakanlıkla destek alıp alamayacağımız konusunda görüşmeler yapıyor. West Aegean’ı yurt dışında açmak isteyen olursa biz bunu paket olarak sunacağız. Mesela   Paris’te açılmış bir West Aegean restoranında bizim tasarladığımız menüler, kıyafetler ve iç tasarımı kullanılmış olacak. Bizim amacımız, günlük hayatımızın parçasını oluşturmuş yiyecekleri yurt dışında da tanıtmak. Yeni tasarımlar yaparak dünya standartlarında sunumlar gerçekleştireceğiz. Ayrıca yemek tariflerinin verildiği bir kitapçık hazırlayacağız.