8-10 Ekim tarihleri arasında Medya Kulübü tarafından düzenlenen “Medya Günleri”, sektörden ve akademisyenlerden, alanında uzman 56 konuk eşliğinde gerçekleşti.Organizasyonda, belgesel ve sanattan, medyada şiddet ve ifade özgürlüğüne, nefret söyleminden medya etiği ve spora kadar pek çok konuda panele yer verildi.

Medya Günleri boyunca, dönem başında görevine son verilen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un yokluğu sık sık dile getirildi. Yrd. Doç. Dr.  Yeşim Kaptan’ın “Medya Günleri açılış konuşmasını Sevda Alankuş’dan dinleyebilmenizi isterdim” sözlerinin yanısıra, Medya Kulübü başkanı Çağrı Öner de konuşmasında, Prof. Dr. Sevda Alankuş’un mektubuna yer verdi. Alankuş’un “Gelemeyeceğimi biliyorsunuz, sadece aklımın ve yüreğimin sizlerle olduğunu bilin. Bütün kötücülüğe rağmen emeğimin asıl ulaşması gereken yere ulaştığını gördüm” sözlerini iletti.

“Medyada Kadın Olmak” panelinde konuşmacı olan Orta Doğu muhabiri Bilge Egemen ve Hürriyet gazetesi yazarı Ayça Dikmen, kadının medyadaki rolünü tecrübelerinden yararlanarak açıkladı. Panelin moderatörlüğünü yapan Türkiye Gazeteciler Fedarasyonu Başkanı Atilla Sertel ise, kadınların medyada yaşadığı zorlukların nedenini toplumsal yaşamda kadınların önüne çıkarılan engeller olarak açıkladı.

Sosyal Medya ve Spor

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Zafer Fehmi  Yörük’ün yaptığı Sosyal Medya ve Aktivizim paneli ise  Ötekilerin Postası, Naber Medya ve Kamera Sokak ekibi ile zenginleşti. Yurttaş gazeteciliği, video aktivizmi, gezi olaylarında ana akım medyanın sınavı gibi konuların hakim olduğu panelde, gezi eylemlerindeki kaydedilme ve belgelenme ihtiyacının sosyal medya aktivizmine evrilme süreci anlatıldı.

Ömer Saraç’ın moderatörlüğünü yaptığı  Medyada Spor Paneli’nde, Lig TV spikerlerinden Melih Gümüşbıçak, Türkiye Al Jazeera Spor Müdürü Barış Kuyucu ve Bilgi Üniversitesi’nden  Yrd. Doç. Dr Itır Erhat’ın katılımıyla, başarı odaklı  spor medyası ve  sporu ne kadar seven bir toplum olduğumuz konusu tartışıldı.

Yeni Medya Aktivizmi, Kent ve Gezi

Sosyal medyanın kurtarılmış bölge olup olmadığı sorusunun  tartışıldığı Yeni Medya Aktivizmi Paneli ise, Kadir Has Üniversitesi’nden Sarphan Uzunoğlu ve 9 Eylül Üniversitesi’nden Emrah Zıraman’ın katılımıyla, İEÜ öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr Zafer Fehmi Yörük moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Yasal sınırlar içerisinde var olamayan Redhack ve Anonymous örnekleri, sosyal medyanın sağladığı gizlilik imkanı üzerinden tartışıldı. Diğer yandan sosyal medyanın doğru kullanılmaması halinde kendimizi ifşa ettiğimiz bir alana dönüşebileceği üzerinde duruldu. Aynı oturumda gerçekleştirilen Kent ve Medya panelinde konuşmacı olan Ayşe Çavdar, “Sevda hoca benim ilham kaynaklarımdan biridir. Burada onun koltuğunu boş görmek kadar acı bir şey yok” diyerek başladı. Gezi Direnişi’ndeki medyaya değinen Çavdar, “Medya aradan çekildiğinde  birbirimizi anlamaya başladık” dedi.

Medyada Belgesel ve Sanat Paneli, oyuncu Turgay Tanülkü, sanatçı Suavi  ve gazeteci Nazım Alpman’ı ağırladı. Medyada sanata karşı sansür üzerine gerçekleşen sohbetlerde,  Neşat Ertaş ve Tuncel Kurtiz de unutulmadı.

Funda Nur Öztürk

Fotoğraflar için : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.309124269225467.1073741845.100003836892694&type=1&l=bde6c366cf

Konuklar:

İletişim ve Medya Etiği 8 Ekim 2013

Moderatör: Prof.Dr. Tunçdan Baltacıoğlu (İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü)

Doç.Dr. Tezcan Durna (Ankara Üniversitesi)

Rober Koptaş (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)

Haluk Kalafat ( BİANET Yayın Yönetmeni)

Yazgülü Aldoğan (Posta Gazetesi)

Çağrı Öner (Medya Kulübü Başkanı)

Medyada Nefret Söylemi 8 Ekim 2013

Moderatör: Berkant Çağlar (Eşit Platform)