//
you're reading...

Medya İzleme

Sabah Egeli – ‘‘Külkedisi Olma Zamanı!”

Fecir Alptekin 7 Kasım 2012 Çarşamba günü kaleme aldığı yazısının başlığını “Külkedisi Olma Zamanı!” olarak belirlemiştir.

Yazının içeriğine baktığımızda kış mevsimi ile kadınların ev işlerine dahil olma sürecinin “keyifli” olması üzerinde durulduğunu görüyoruz. Alptekin yazısında “Birkaç gündür soğukkanlılığından muzdarip, evde yatıyorum. Salon – yatak odası – banyo – mutfak arası tur halindeyim… Önceleri sıkıntıyla başlayan o uzun yatmalar ve ev içi küçük gezintiler, sonrasında nelere gebe olmuyor ki? Doğamızda her şeye alışmak ve hatta ötesine geçip durumdan zevk almak gibi bir maharet var sonuçta… İşte ben de Kasım ayının evde geçen bu ilk günlerinde kışın keyfini ve kış evinin zevklerini keşfediyorum: Kış mevsimi kadının Külkedisi olma vakti bir kere! Yazın ocak başı bunaltsa da, kışın mutfağın sıcağı çok hoş geliyor bize… Laf aramızda, iyice kedi oluyoruz… Kış günlerinin ilk çağrıştırdıkları da evlerin korunaklı hali ve hanedeki mis kokuları değil mi zaten? Hadi kekler kurabiyeler yapalım, tarçın vanilya kokuları yayılsın etrafa… Mutfaklarda, yemek masalarında daha uzun sohbetler edilsin!…” ifadelerine yer vermiştir. Kadını “Külkedisi” olarak adlandırırken “Külkedisi olma vakti bir kere!” diyerek olağan durumu hem kadının ev ile olan ilişkisini keyifli bir “gereklilik” olarak ifade etmiş hem de bu “gerekli” ilişkiyi doğallaştırmıştır. Eve yönelik işlerle “kadın olmak” arasında bir bağlantı kurmuş ve hatta bunun “keyif” veren bir süreç olduğundan bahsetmiştir. Kadının ev işleri üzerinden tanımlanma durumuna atıfta bulunurken var olan süreci okuyucunun gözünde kadına yönelik toplumsal cinsiyet rolleri açısından doğallaştırmış ve bu ilişkinin varlığını “gerekli” ve “zorunlu” gibi göstermiştir. Yazarın kullandığı ifadeler var olan toplumsal cinsiyet rollerini sürdürmek ve yeniden üretmektedir. Bununla birlikte kadına “ait olduğu yer (ev)” hatırlatılmakta ve “bu yerin dışına çıkmama” mesajı verilmektedir.

Ezgi Olgun

Takvim